Érdekességek a kivigyümölcsről

Hozzászólás (nincs) // kivi

Hogy kicsit megmozgassuk a fantáziátokat, íme néhány érdekesség az e heti alapanyagunkról:

 

- Ahogy azt Kicsi Vú is írta, kiemelkedően magas C-vitamin tartalma mellett fehérjebontó enzimet is tartalmaz, így pépesítve húsok puhítására is használható (még várjuk az első kivis-húsos receptet!)

 

- A gyümölcsöt először Kínában termesztették, napbarack (jangtao) néven, de később makákóbarack vagy makákókörteként is ismertté vált - a makákó majom után.

 

- Eredeti angol neve kínai egres volt, de amikor az 1950-es években Új-Zélandról nagyban szállították az Egyesült Államokba, a jobban csengő "melonette"-re, azaz dinnyécskére keresztelték át.

 

- Ezzel azonban nem ért véget a kivi nevének fordulatos története, ugyanis pár évvel később a dinnyefélékre új vámot vetettek ki Amerikában, ezért az új-zélandi exportőrök a dinnyécske helyett a kiwi madártól kölcsönözték a madárhoz hasonlóan barna, szőrös és gömbölyded gyümölcs máig is nagy sikerű végső nevét.

 

- Bár szinte mindig meghámozzuk a kivit evés előtt, a szőrös héj nyugodtan megehető. A héj élvezeti értéke nem különösebben magas, rosttartalma annál inkább, nem beszélve arról, hogy a C-vitamin jelentős része is közvetlenül a héj alatt található.

- Új-Zélandon több mint 10 évig próbálkoztak az aranysárga kivigyümölcs nemesítésével, míg végül az 1990-es évek végére sikerült a zöldnél édesebb sárga fajtát kikísérletezni. Ez persze jóval drágább a hagyományosnál.

 

Kíváncsian várjuk bármilyen színű kiviből készült ételek receptjét :)

 

Ha pedig az előző, málnás fordulóra küldtél be receptet, jövő szerdáig mozgósíthatod közeli és távoli rokonaidat, ismerőseidet és kollégáidat a szavazásra!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://c-generacio.blog.hu/api/trackback/id/tr452141231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása