Fűszeres Eszter: Ropogós karfiol

Hozzászólás (nincs) // karfiol

Vannak olyan szerencsés szülők, akiknek a gyereke megeszik minden gyümölcsöt és zöldséget, nem válogat, sőt, vannak kedvencei is. Nekünk nem volt ilyen szerencsénk Dáviddal, volt egy olyan év kiscsoportos óvodás korában, amikor csak főtt tésztát volt hajlandó enni az oviban olívaolajjal, esetleg üres rizst ünnepnapokon, de itthon se akart sok mindent magához venni a húslevesen és zsömlén kívül, külön bosszantva minket azzal, hogy a bolti zsömlét jobban szerette, mint a házit.

 

 


Ilyenkor a nagyszülők se könnyítik meg az ember életét, az ugyanis nem segítség, hogy minden nap elmondják, hogy te kislányom mindent megettél ennyi idős korodban, és szegény gyereknek pont most lenne szüksége mindenféle vitaminokra. Pont most, és máskor is természetesen.


Szerencsére a háziorvos nem ijedt meg túlságosan, csak türelemre intett minket.
Akkor jöttünk rá, hogy ha Dáviddal főzünk együtt, akkor már csak tisztességből is megkóstolja, amit főzött. Így sokszor pont addigra készült el a vacsora, mire fürdeni kellett menni, de mégy gyorsan evett belőle legalább pár falatot, és nekünk is jó lecke volt, hogy nem szabad siettetni a dolgokat, ha éppen elcsodálkozik azon a gyerek, hogy milyen csodálatos is egy karfiol, hiába van fél nyolc.
 

Lassan, napról-napra, egyre több mindent hajlandó volt megkóstolni, mostanra pedig, a hatodik születésnapjára olyan ételekről is komoly kiselőadást tud tartani, amiket még soha nem kóstolt.
 

Egyik nagy kedvencünk a sajtos-petrezselymes karfiol lett annak ellenére, hogy se a karfiolt, se a sajtot nem hajlandó más formában megkóstolni.
 

A karfiol C-vitamin tartalma nem a legmagasabb, de egy hat év körüli gyerek szükségletét már 10 dekája fedezi, természetesen nyersen. Ősszel ugyanez az étel elkészíthető brokkoliból is, a brokkoli kétszer annyi C vitamint tartalmaz, mint a karfiol. Az igazi vitaminbomba viszont a petrezselyem! Tíz dekában 133 mg található, és a petrezselymet egy salátában apróra vágva is könnyen megetethetjük a gyerekkel nyersen!
 

Nálunk a zöldséget, kevés segítséggel mindig Dávid mossa. Utána is figyel, ha van kedve, vagy mást játszik kint a konyhában, de az összeállításnál újra ott toporog, hogy ő kapcsolhassa be a turmixot, vagy szórhassa az étel tetejére a sajtot.
 

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kis fej karfiol
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kéksajt
  • 10 dkg reszelhető sajt
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 2 szelet fehérkenyér
  • só, bors

A karfiolt rózsáira szedjük, és lobogva forró, sós vízbe dobjuk 3 percre. Kivajazunk egy tűzálló tálat, ennek az aljára halmozzuk a karfiol kétharmadát. A maradékot a petrezselyemmel, tejszínnel, tejjel és a liszttel elturmixoljuk. Felforraljuk, és belemorzsoljuk a kéksajtot is. Ha kell, utána sózzuk, és borsozzuk. Ráöntjük a karfiolra, majd megszórjuk reszelt sajttal. Az egész tetejére apró kockákra vágott fehérkenyeret, és vajat teszünk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
 

Kb. 20 perc alatt készül el. Akkor jó, ha tűvel megszúrva a karfiol már puha, de a külső burka picit még roppan.

 

Mit készítenétek karfiolból?

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://c-generacio.blog.hu/api/trackback/id/tr512100583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása