Hogyan etessük meg a spenótot gyermekeinkkel?

Hozzászólás (nincs) //

Ahogy az lenni szokott, ma hirdetünk eredményt a sárgarépás fordulóban beérkezett receptek versenyében, és ma indul a szavazás az előző, áfonyás forduló legjobbjaira!

 

 

Tudtátok, hogy a '30-as években Amerikában a Popeye-rajzfilmsorozat hatására harmadával megnőtt a spenótfogyasztás? És azt, hogy azért a téveszméért, miszerint kiugróan magas a vastartalma, egy XIX. századi tudós okolható, aki egyszerűen elírt egy tizedesvesszőt?

 

Persze, ettől még a spenót remek zöldség, mert többek között tartalmaz kálciumot, káliumot, magnéziumot, A-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminokat, mangánt, folsavat, niacint, szelént, sőt, még Omega-3 zsírsavat is... Hát ezek után milyen szülő az olyan, aki nem eteti meg gyermekével ezt a csodanövényt?

 

A gyermekek azonban általában nem rajonganak a spenótért. Talán a színe, talán a közétkeztetés tehet róla, de nem reprezentatív felmérésem szerint tízből nyolc gyerek gondolkodás nélkül, visszakézből vágja rá a "Szereted a spenótot?" kérdésre, hogy "utálom". Nálunk itthon az arány kicsit jobb, négy gyerekem közül kettő megeszi, egy elnyammog belőle néhány falatot, ha nagyon muszáj, és egy teljesen elutasító. Persze, ez a főzelékre vonatkozik.

 

Új ösvényeket kell hát vágni, valami alternatívát kell kitalálni a spenótszörny fogyaszthatóvá tételére; mondjuk mi lenne, ha juhtúróval, krémsajttal keverve, levelestésztába tekerve, csigaként sütve kínálnánk, mint holmi nasit...?

 

 

Így már mindjárt más.


Hozzávalók:

2 csomag leveles tészta (tekercses, 275 g/db)
5 dkg vaj
75 dkg friss spenót
2 tojás sárgája
10 dkg krémsajt
10 dkg juhtúró

bors
szerecsendió

 

A spenótot megtisztítom: a vastagabb ereket egyszerűen kitépem a levelekből, majd alaposan megmosom, lecsepegtetem. Vajon néhány perc alatt megpárolom, és amikor teljesen összeesik, botmixerrel pürésítem.

 

Egy tálban összekeverem a tojássárgákat, a krémsajtot és a juhtúrót, sózom, borsozom, és reszelek bele némi szerecsendiót. Beleforgatom a közben nagyjából kihűlt spenótot.

 

Előmelegítem a sütőt 190 fokra. Kitekerem a levelestészta-tekercseket, elosztom rajtuk a masszát, majd a hosszabb oldalánál feltekerem a két téglalapot. A hengereket egy centi széles csigákra vágom, majd sütőpapírral borított tepsire helyezem őket egymástól kb. két centi távolságra, mert sülés közben megnőnek. Fél óra alatt szép pirosra sütöm a csigákat.

 

 

Van valami spéci spenótos receptetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://c-generacio.blog.hu/api/trackback/id/tr872214272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása