Kicsi Vú: Kókuszos-fekete áfonyás tejberizs étcsokival

Hozzászólás (1 ) //

Nem is tudom, mi lenne Pannival, a kislányommal nyáron, ha nem lennének gyümölcsök. Ilyenkor, nagy melegek idején még a szokásosnál is kevesebbet eszik, viszont a gyümölcsöket imádja: őszibarack, körte, alma, banán és főleg a bogyósok jöhetnek minden mennyiségben. Így először eperszezon idején tölti fel vitaminkészleteit, aztán a málna és az áfonya idején.

 

A fekete áfonyát különösen szereti, szerencsére mostanában ha itt a szezonja, rendszeresen kapható a piacon, főleg Erdélyből kerül hozzánk.

Ha Pannin múlna, boldogan megenné az egészet nyersen, de néha azért sütni-főzni is szoktam vele (például palacsintába keverem), vagy joghurtos turmixokat készítek belőle.

 

 

 

A nálunk kapható fekete áfonya (rokona, a jóval savanykásabb vörös áfonya csak aszalványként kerül a boltokba) C-vitamin mellett például jelentős mennyiségű A-vitamint is tartalmaz, így jó hatással van a látásra. A II. világháborúban a légierő pilótáinál alkalmazták éjszakai bevetések előtt, mert kísérletek igazolták, hogy javítja a sötétben látást, jó farkasvakság ellen.

Emellett antioxidáns, erősíti az immunrendszert, és a népi gyógyászat is ismeri sokoldalúságát, például baktériumölő hatását.

Az alábbi receptben is kíméletesen bántam vele, hogy jó tulajdonságait megőrizze.

 

Kókuszos-fekete áfonyás tejberizs étcsokival

 

Hozzávalók:

 

1 ek. vaj

3 ek. kókuszreszelék

1 bögre kerekszemű rizs

3 bögre tej

csipet só

3 ek. nádcukor

25 dkg fekete áfonya

5 dkg étcsoki

 

A vajat egy vastag fenekű fazékban megolvasztom, rászórom a kókuszreszeléket és állandóan kevergetve pirítom egy kicsit. Utána hozzáöntöm a megmosott, leszűrt rizst, átforgatom, majd felöntöm a tejjel. Sózom, cukrozom és kis lángon fedő alatt addig főzöm (időnként megkevergetve), míg a rizs meg nem puhul. Ekkor beleforgatom az áfonyaszemeket, hagyom egy kicsit rottyanni és elzárom a gázt, fedő alatt hagyom kihűlni. Mikor már csak langyos, akkor forgatom bele a felaprított étcsokidarabokat.

Hidegen és melegen egyaránt finom egy jó leves után, vagy kisebb adagban desszertnek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://c-generacio.blog.hu/api/trackback/id/tr742198031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konii 2010.08.05. 15:40:06

Ez annyira guszta és egyszerű! biztosan megcsinálom
süti beállítások módosítása